Skip to main content

Kinderwens

Kinderwensspreekuur

Als verloskundigen kunnen wij jullie bij een kinderwens begeleiden. Tijdens het kinderwensspreekuur bespreken we hoe jullie leefstijl aangepast kan worden om een zo optimaal mogelijke situatie voor de zwangerschap te creëren. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl, van zowel man als vrouw, al voor de zwangerschap kan bijdrage aan een gezonde zwangerschap. Ter voorbereiding vragen we je om de www.zwangerwijzer.nl in te vullen. Door de vragenlijst kunnen wij inzicht krijgen in de mogelijke risico’s die een goede start kunnen belemmeren. Zo nodig kunnen wij met een gynaecoloog of klinisch geneticus (specialist in erfelijke ziektes) overleggen. Voor het gesprek nemen we 60 minuten de tijd waarin we informatie geven over een gezonde leefstijl, vruchtbaarheid, seksualiteit en erfelijke aandoeningen in de familie. Ook geven we informatie over hoe de verloskundige zorg in Nederland is geregeld. Helaas wordt dit gesprek niet vergoed door de zorgverzekeraar en vragen we een vergoeding van 40euro.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die we adviseren om te slikken voor de zwangerschap tot en met 10weken zwangerschap. Deze vitamine verkleint de kans op het krijgen van een kindje met een openruggetje (Spina Bifida), deze bijzonderheid komt erg weinig voor, maar doordat veel vrouwen deze vitamine slikken, nu nog minder. De juiste dosering is 0,4mg of 0,5mg en kan je kopen bij een drogist. Overweeg je een multivitamine te slikken? Zorg er dan voor dat deze geschikt is in de zwangerschap, standaard multivitamine bevatten teveel vitamine A.

Leefstijl

Gezonde voeding heeft een positief effect op jullie vruchtbaarheid, voor meer informatie www. voedingscentrum.nl. Er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je beter kan vermijden in de zwangerschap. Mocht je dus zwanger kunnen zijn vermijd dan ook deze producten. Een gezond gewicht, dat wil zeggen een Body Mass Index (BMI) tussen de 20-25 verhoogt de kans op een spontane en gezonde zwangerschap. Bij een BMI lager dan 19 is het verstandig om aan te komen. Bij een BMI tussen de 30-35 is het verstandig om voor de zwangerschap af te vallen. Bij een BMI hoger dan 35 is het medisch noodzakelijk om af te vallen. Afvallen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan en het is daarom ook heel normaal om hier begeleiding bij te vragen bij een diëtist. In de zwangerschap is het niet verstandig om af te vallen en normaal om aan te komen, wij kunnen je informatie geven over de ideale gewichtstoename in de zwangerschap bij jouw BMI.

Roken en alcohol

Roken, maar ook meeroken, en alcohol vermindert de vruchtbaarheid voor zowel de man als vrouw. Daarnaast zien we bij rokende en/of drinkende ouders dat er vaker een miskraam voor komt. In sigaretten zitten stoffen die ervoor zorgen dat er in een zwangerschap minder zuurstof en voedingsstoffen naar het kindje kunnen. Hierdoor zie je vaker o.a. vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Elke sigaret die jullie minder roken, of meeroken, heeft een positief effect op jullie vruchtbaarheid en kindje. Tegenwoordig zijn er veel manieren om hulp te krijgen met het stoppen met roken, je huisarts kan je hier meer over vertellen. Het gebruik van alcohol in de zwangerschap kan leiden tot het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). De hoeveelheid alcohol die invloed heeft weten we niet en is ook afhankelijk van hoe je als vrouw en kindje alcohol afbreekt in het lichaam. Daarom is het advies helemaal geen alcohol te drinken, ook weinig drinken zou een negatief effect kunnen hebben.

Gezondheid

Gebruik je medicatie, kom je regelmatig bij de huisarts of ben je onder behandeling van een medisch specialist dan kunnen wij informatie geven of en welke invloed dit heeft op de vruchtbaarheid en zwangerschap. In overleg met een gynaecoloog kunnen we bepalen wie jouw kinderwens en zwangerschap het beste kan begeleiden.